maandag 3 september 2012

Nieuwe media in het (basis)onderwijs


Nieuwe media in het (basis)onderwijs


De ontwikkeling van de nieuwe media gaan ontzettend snel. Waar de leerkracht enkele jaren geleden enkel zijn krijtschoolbord had, heeft een moderne leerkracht nu ontzettend veel media ter beschikking om de les te ondersteunen. Toch aarzelen veel leerkrachten om nieuwe media in te schakelen.

Leerlingen leren het beste als meerdere zintuigen ingeschakeld/geprikkeld worden. Dankzij de media wordt de boodschap van de leerkracht vaak herhaald of visueel weergegeven. Zo worden meerdere zintuigen tegelijkertijd geprikkeld en wordt de boodschap beter onthouden en begrepen.

In een klas zitten ook leerlingen met een verschillende aanleg: sommige leerlingen leren auditief goed en anderen (meesten) visueel. Door beide mogelijkheden te benutten, bereik je meer leerlingen tegelijkertijd. Neem bijvoorbeeld de site http://www.digibordopschool.nl/ hier kun je als leerkracht veel handige programmatjes vinden om het leren voor de leerlingen gemakkelijker te maken. Zo kun je timer laten lopen, waarop de leerlingen kunnen zien, hoelang ze nog zelfstandig moeten werken. Tevens is http://www.schoolbordportaal.nl/ een soort gelijke site waarop je heel handige applicaties op her digibord kunt laten zien. Hiermee maak je het voor de leerlingen visueler waardoor de nieuwe jeugd van tegenwoordig het beter en sneller zal begrijpen.

Ook heeft de jeugd van tegenwoordig meer verstand van technologie dan de gemiddelde leerkracht. Als je de mogelijk er toe hebt, kun je er ook voor kiezen om Ipad en andere tablets toe te passen in het onderwijs. Je kunt hier heel veel leerzame applicaties op spelen. Nadeel je hebt meestal niet de beschikking over genoeg tablets.



Zonder media zal de leerkracht alleen zijn stem moeten gebruiken, om de uitleg/boodschap over te brengen. Na ongeveer 20 minuten zal de meerderheid van de klas grote delen van de informatie missen en na een half uur, zullen slechts enkelingen de informatie nog opnemen. Dit komt doordat de aandacht na een tijdje verslapt: de stem van de leerkracht vervaagt naar de achtergrond en wordt uiteindelijk na een tijd genegeerd. Een energizer tussendoor, kan de concentratie weer terugbrengen/verhogen.

Vaak wordt gezegd dat leerkrachten zeker nieuwe media moeten gebruiken in de les zodat de leerlingen bijblijven met de nieuwe technologische ontwikkelingen en meer informatie zullen opnemen. Hoewel nieuwe media veel voordelen hebben en de les interessanter maken voor de leerlingen, is het gebruik ervan niet altijd aan te raden. Als leerkracht moet je de nieuwe ontwikkelingen op de voet volgen om zo je leerlingen voor te bereiden op de toekomst. Voor een wat oudere leerkracht is het dus minder fijn. De realiteit is helaas vaak anders: door grote tijdsdruk en een overvloed van informatie lukt het veel leerkrachten niet om op de hoogte te blijven van nieuwe media. Het vergt dus een extra voorbereiden, waar sommige leerkrachten te lui voor zijn, of het gewoon weg niet kunnen. Hierdoor zijn de leerlingen vaak beter op de hoogte dan de leerkrachten. Dit leidt tot situaties waarbij een leerkracht tijdens de les hulp moet vragen aan een leerling omdat er bijvoorbeeld een technisch probleem met de computer is. Ook bezorgen de nieuwe media vaak afleidingen, zoals bijvoorbeeld computerspelletjes of chatsessies tijdens de lessen. Het nieuwe van de media zorgt er ook voor dat de leerlingen meer interesse hebben in het medium dan in de informatie-overdracht.

Kortom, gebruik nieuwe media als je er tijd voor hebt. Je moet je dus goed voorbereiden. Maar gebruik het ook alleen, als je weet hoe je het moet gebruiken. Tevens is het aan te raden om het niet te vaak te gebruiken. Het is namelijk niet mogelijk om het bij iedere les toe te passen. Ik vind zelf dat leerkrachten de beschikking moeten hebben over een digibord, aangezien je met de tijd mee moet gaan en hierdoor de leerlingen tegemoet komt in hun ontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten